Choi Yong Sul

Biografie van Grootmeester CHOI YONG SUL (1904 – 1986)


Een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van Koreaanse krijgskunsten is CHOI YONG SUL.

Choi Yong Sul

Als wees woonde hij in het dorp Yong Dond in de provincie Choong Chung, op de leeftijd van acht jaar werd hij gered door Mr. MIROMOTO een marktkramer in snoep en suikerwaren en meegenomen naar Japan. Maar hij was een moeilijk kind, en werd wederom achtergelaten nu in de Japanse stad Moji. Van Moij ging hij naar Osaka, waar hij bedelde voor de kost, en werd gearresteerd door de politie. Daar hij geen familie heeft brengt de politie hem naar een boeddhistische tempel in Kyoto op de berg Kintaro, en draagt hem over aan de monnik Wadanabi.

Hij is gefascineerd door de muurschilderingen van vecht scènes die de tempel sieren. Een monnik vroeg hem eens wat hij met zijn leven wilde doen, en zonder aarzeling antwoordde hij, leren vechten. Wadanabi nam hem vervolgens mee voor een opleiding in Yawara in dezelfde dojo waar meester TAKEDA Sogaku les gaf, een oude vriend van hem, op de berg Akeda Su Shin.

Hij kreeg de Japanse naam Yoshida Asao. Vervolgens trainde hij heel erg hard voor een periode van meer dan 30 jaar. CHOI YONG SUL was vervolgens assistent- instructeur van meester TAKEDA, parallel werd hij ook getraind in de kunst van Daito Ryu.

Na de nederlaag van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog liet TAKEDA Sogaku zich verhongeren na de schande van zijn land in 1945. CHOI keerde terug naar Korea en kwam in Pusan​​, daar nam hij de trein naar Taegu en verloor zijn bagage op deze reis met al zijn geld en certificaten van martial arts. Hij besloot om te verblijven in Taegu Kyung provincie Buk, en werd voor de eerste keer varkenshouder.

choi_yong_sul

Op een morgen toen Choi Yong Sul bij de brouwerij in de buurt voedsel voor zijn varkens ging zoeken, werd hij overvallen door wat gespuis. De directeur van de brouwerij zag hoe Choi deze eenvoudig van zijn lijf hield. De directeur SO BOK SOP ging op zoek naar deze man en vroeg hem wat de kunst was die hij beoefende. Na een tweede succesvolle demonstratie vroeg SUH aan CHOI om hem zijn kunst te onderwijzen in ruil voor graan voor zijn varkens.

In 1948 vestigde SO BOK SOP een dojang in de brouwerij en werd het YAWARA omgedoopt tot KWON YU SUL want alles wat met Japan in verbinding werd gebracht, werd afgekeurd door de Koreanen. De eerste leerlingen waren SOP BOK, CHOI BOK YOL (zijn zoon), JONG SEUNG HO en SO BYONG DON.

choiyongsulgroupe

In 1954 had SO BOK SOP een kleine botsing met een beruchte gangster en versloeg hem op knock-out met een side kick (yeop chagi), sinds die dag werd de stijl YU KWON SUL zeer bekend in de stad Taegu.

In 1959 verkocht SUH zijn brouwerij en opende een YU KWON SUL school in Taegu samen met hoofdinstructeur KIM MOO WONG.

In 1965 opende SO BOK SOP een tweede school in Seoul en benoemde KIM WOO TAE als hoofdinstructeur en adviseur en tevens chef KOREA HAPKIDO FEDERATION.
Grootmeester CHOI YONG SUL overleed in 1986 in Taegu.